Τα οφέλη των μαθημάτων μουσικής

paidi-mousiki-165
Δεν είναι λίγοι οι γονείς που στις εξωσχολικές δραστηριότητες προτιμούν τα παιδιά τους να μάθουν μια ακόμα ξένη γλώσσα ή ακόμα ένα άθλημα από ότι να μάθουν ένα μουσικό όργανο. Αν λοιπόν διστάζετε να προσθέσετε μαθήματα μουσικής στη λίστα δραστηριοτήτων, εμείς θα σας υπογραμμίσουμε τα οφέλη αν αποφασίσετε να γράψετε το μικρό σας σε μαθήματα πιάνου ή βιολιού. Ίσως να μην είναι ο επόμενος Μπετόβεν αλλά μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το παιδί που μαθαίνει μουσική μπορεί να μάθει ευκολότερα μαθηματικά, γίνεται καλύτερος ακροατής, συγκεντρώνεται πιο εύκολα και μαθαίνει την ομαδική δουλειά.

Βελτιώνεται ακαδημαϊκά: κατανοώντας τον παλμό, το ρυθμό και τις κλίμακες το παιδί μαθαίνει πώς να διαιρεί, να δημιουργεί κλάσματα και να αναγνωρίζει μοτίβα.

Αναπτύσσει τις φυσικές του ικανότητες: ορισμένα όργανα, όπως τα κρουστά, βοηθούν το παιδί να αναπτύξει το συντονισμό του και τις κινητικές του δεξιότητες. Απαιτούν κίνηση στα χέρια, στους βραχίονες και στα πόδια. Όργανα με χορδές και πλήκτρα, όπως το βιολί και το πιάνο απαιτούν διαφορετικές αλλά ταυτόχρονες κινήσεις των χεριών από δεξιά και αριστερά. Τα όργανα όχι μόνο μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αμφιδεξιότητας αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν το παιδί να νιώθει άνετα σε μια άβολη στάση.

Καλλιεργεί κοινωνικές δεξιότητες: οι ομαδικές τάξεις απαιτούν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, οι οποίες ενθαρρύνουν την ομαδική δουλειά καθώς τα παιδιά θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα crescendo ή ένα accelerando. Αν ένα παιδί παίζει ένα όργανο πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα, θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Μαθαίνει πειθαρχία και υπομονή: η μάθηση ενός μουσικού οργάνου διδάσκει την υπομονή σε ένα παιδί καθώς θα πρέπει να εξασκείται ώρες, μήνες, ακόμη και χρόνια πριν φτάσει στο στόχο του (π.χ: να παίξει στο σχολικό μουσικό συγκρότημα ή να γράψει μια μουσική). Τα ομαδικά μαθήματα, όπου οι μαθητές μαθαίνουν να παίζουν τα ίδια όργανα μέσα σε σύνολο, βελτιώνουν επίσης την υπομονή καθώς τα παιδιά πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους για να παίξουν ατομικά. Και καθώς περιμένουν τη σειρά τους και ακούνε τους συμμαθητές τους που παίζουν, τα παιδιά μαθαίνουν να δείχνουν σεβασμό τους συνομηλίκους τους, μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και να είναι καλοί ακροατές.

Αυξάνει την αυτοεκτίμηση του: τα μαθήματα προσφέρουν ένα «φόρουμ» όπου το παιδί μπορεί να μάθει να δέχεται και να δίνει μια εποικοδομητική κριτική. Τα ομαδικά μαθήματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι κανείς (ούτε εκείνο αλλά ούτε και συμμαθητές του) δεν είναι τέλειος και ότι ο καθένας έχει περιθώρια βελτίωσης. Όταν λοιπόν ένα παιδί προχωρήσει αρκετά, θα διαθέτει μουσικές ικανότητες που θα το βοηθήσουν να ξεχωρίζει.

Διαβάστε περισσότερα για το πως να βοηθήσετε το παιδί σας εδώ

Σχετικα αρθρα

Η μαγεία είναι δίπλα σου

Ανακάλυψέ την παρέα με το Cityzen και τον Nescafé Classic! Η μαγεία βρίσκεται παντού. Σε γωνιές που
Διαβασε περισσοτερα

Αποτελεσματικές θεραπείες με άρωμα λεβάντας

Ανακαλύψτε πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το χαλαρωτικό μοβ βότανο για να ηρεμήσετε το
Διαβασε περισσοτερα

Η ICECREAMLAND «ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ»... ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS

Παγωτό για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι ετοιμάζεται να μοιράσει με μεγάλη χαρά και αγάπη η
Διαβασε περισσοτερα
Με την Υποστήριξη των αγαπημένων σας προϊόντων: